Sibbe - IJzeren

Drumband

De drumband van Harmonie St. Rosa werd opgericht in 1960. De eerste instructeur was Tom Welzen. Deze werd in 1972 opgevolgd door Theo Lodewick, die tot op dit moment zijn beste krachten aan het tamboerkorps geeft.

In 1988 stapte de drumband over naar het Basler-trommelen. Volgens kenners is het Basler-trommelen de moeilijkste slagwerktechniek die er bestaat. Hoewel de slagwerktechniek al eeuwen oud is, heeft tot nu toe nog geen enkel korps uit Zuid Nederland zich eraan gewaagd. Het Basler-trommelen is een klassieke slagwerktechniek, afkomstig uit Zwitserland. De stokvoering en arm- en polsbewegingen zijn bij deze methode erg belangrijk. Terwijl bij de "gewone" slagwerkmuziek de stok als het ware op het trommelvel wordt gedrukt, is bij het Basler-trommelen het draaien van de pols en arm bepalend voor de slag. Ook het notenschrift wijkt sterk af. Figuren en roffels zijn exact uitgeschreven en moeten per slag worden gespeeld. Bovendien staat precies aangegeven of de muzikant de noot met de linker of rechter stok en met of zonder accenten moet slaan. Door dit alles ontstaat een specifieke ritmiek die in het concertslagwerk zelden wordt gebruikt.

De drumband van harmonie is in 1988 met deze techniek begonnen op initiatief van instructeur Theo Lodewick. Vanaf die tijd is de drumband dan ook omgevormd tot tamboerkorps. Voor het spelen van het systeem zijn vooral technische vaardigheden vereist, aldus instructeur Theo Lodewick. "Je zou het eigenlijk zelf moeten beheersen om te kunnen begrijpen hoe moeilijk het is". In de traditionele bezetting worden louter diepe trommen met koordbespanning en snaren gebruikt. De klank is doordringend en zwaar. De methode is door de kruisvaarders meegebracht naar Europa en in Zwitserland vervolmaakt. Sinds 1300 passen vooral militaire korpsen de techniek toe. Zwitserland is nog altijd het Mekka van de Basler-techniek. Ieder jaar trekken tijdens de Basler-Fassnacht talloze gemaskerde groepen trommelend door de stad. Inmiddels is het tamboerkorps voorzien van de originele Basler-trommelen die speciaal vanuit Zwitserland zijn geïmporteerd.

Met het Basler-trommelen werden de tamboers van harmonie St. Rosa in 1998 Nederlands kampioen in de hoogste afdeling. Met recht mogen zij zich dan ook tot de top van Nederland rekenen. De tamboers van St. Rosa hebben weer eens bewezen terecht thuis te horen in de Eredivisie ondanks de moeilijkheidsgraad van het Basler-trommelen.
Op 23 november 2014 namen de tamboers deel aan het concours van de LBT te Nederweert, zij kwamen uit in de 2e divisie sectie A, onder leiding van hun instructeur en tamboer-majoor behaalden zij de geweldige score van 90 punten. Vervolgens namen zij op 24 januari 2015 deel aan het Nederlands Kampioenschap te Waalwijk en behaalden zij de geweldige score van 90,83 punten, waarmee zij de titel Nederlands Kampioen wederom mee naar Sibbe brachten.
Het tamboerkorps staat reeds meer dan 40 jaar onder leiding van instructeur Theo Lodewick en tamboer-majoor Hub Damoiseaux.